Viltspår


Viltspår är stimulerande för hunden och oftast självbelönar den sig under arbetet. Spår är en bra aktivitet för dig och din hund även om ni inte tror att det kommer att bli en "arbetsuppgift" i framtiden, en hund som får spåra blir ofta litet mer självständig men framför allt så växer självförtroendet. Man får en en hund som är trygg i vetskapen om att den kan själv.

När vi har snö på marken är det spännande att se hur litet hunden använder ögonen när den spårar. Att lägga ett spår där frosten ligger och där vinden blåser litet lätt över spåret är spännande. Även om vi tycker att det är tydligt var spåret ligger så ska vi inte bli förvånade om hunden spårar en liten bit bredvid spåret, hundens bästa sinne är nosen och den väljer "doftkorridoren" i stället för det spår som vi så tydligt kan se.

Nattgamla spår där det har kommit litet nysnö sedan vi lade spåret är en utmaning både för förare och hund.

Vi ska aldrig underskatta våra hundar, de flesta hundar tycker faktiskt att spåret blir roligare om dom får litet utmaningar så vi ska hela tiden sträva efter att göra spåren svårare samtidigt som vi från stund till annan ska växla med riktigt lätta spår. Hunden ska aldrig veta vad som väntar.

.

Grundkurs
Kursdatum: 4, 11, 18 och 25 april samt 2 maj

 

I den här kursen vänder vi oss till er som har som mål att klara  anlagsprovet för viltspår och därmed uppflyttning till öppen klass.

Vi kommer att prata om hur man kan lägga spåren,
hur man läser naturen, vinden och framför allt hunden.
Vad är det egentligen hunden spårar och varför.

Viltspåret är en trevlig träningsform eftersom den ger oss förare motion och frisk luft. Fysiskt är det inte allt för jobbigt varför även den äldre och kanske mindre rörliga hunden inte har några problem med träningen. Viltspår är framför allt en utmaning för hundens nos och hjärna, de flesta hundarna brukar älska den typen av träning.

I den här kursen tar vi emot maximalt 6 ekipage och kursen omfattar fem kurstillfällen.
Anmälan gör ni under "Kontakt".


Har ni frågor om kursen tar ni kontakt direkt med oss på Nordiska Hund Värmland.
 

Fortsättningskurs:
Kursdatum: 6, 13, 20, 27 maj samt 3 juni

 

Den här kursen vänder sig till de som redan har gjort anlagsprovet eller har motsvarande kunskaper. Vi kommer att koncentrera oss på de svårigheter som kommer till i Öppen klass (det vill säga spårupptag, återgångar, liggtid med mera). 
Målet med kursen är att hund och förare ska känna sig trygga inför provet i öppen klass.

 

Viltspår Special:
20-23 mars

 

Här kommer vi att jobba med som är litet mindre vanligt, har vi snö lägger spår i snön bara för att bevisa för oss själva att hundarna spårar med nosen och inte med ögonen. Vi kommer att jobba med hårda spår. Is, betong, berg, asfalt och så vidare är svåra underlag för hunden men samtidigt väldigt nyttig träning. I mars har vi ljuset med oss så det kommer också att bli en del mörkerspår, det är spännande att spåra i mörker. Den skog vi känner så väl igen ser annorlunda ut i skenet från en pannlampa.